Savjeti za bezbrižno ljetovanje

Kako se ugodan odmor ne bi pretvorio u pravu noćnu moru kad pogledate stanje na tekućem računu, donosimo vam nekoliko savjeta kako sačuvati sretne uspomene na ljetovanje i nakon povratka kući:

 

Trošak putovanja

Iskoristite sve pogodnosti koje su nude za „first minute“, ili ako niste stigli navrijeme, onda „last minute“ aranžmane. Pregledajte i opcije koje se nude na „secret deals“. Kontaktirajte uvijek direktno hotel ili iznajmljivača jer znaju imati određene akcije koje ponekad vrijede samo za direktne rezervacije – jedan mail više možda vam donese značajnu uštedu.

 

Cjenkajte se

Iako je cjenkanje dio kulture brojnih naroda koji su stoga u tome puno vještiji od nas, to ne znači da i mi ne bi trebali pokušati pregovarati oko niže cijene s iznajmljivačima, posebno za dulje boravke i veći broj osoba – uvijek valja pokušati.

 

Prehrana

Odredite budžet za prehranu! Kod izrade budžeta ne zaboravite da u ljetnoj sezoni cijene prehrambenih artikala i cijene u restoranima znaju biti više. Na svu sreću sada već dosta restorana nudi i dnevne menije po prihvatljivim cijenama. Informacije o restoranima dostupne su na Internetu kao i iskustva ljudi koji su ih posjetili sa brojnim slikama i komentarima, tako da možete znati barem okvirno što možete očekivati. 

 

Kolektivne ponude

Iskoristite prednosti interneta za izradu plana, provjerite na raznim kolektivnim ponudama da li se nude pogodnosti za restorane u mjestu u kojem ćete ljetovati. Tako možete unaprijed uplatiti restorane, ali i tretmane za opuštanje i uljepšavanje te druge aktivnosti u slobodno vrijeme koje se također nude po povoljnijim cijenama

 

Razgledavanja

Upoznajte se s mjestom u kojem boravite. Osim službenih vodiča nemojte propustiti čuti i priče koje se usmenom predajom prenose u određenom mjestu. Razgovor s lokalnim stanovništvom, vjernim čuvarima starih priča i tradicije može vam otvoriti jedan potpuno drugačiji pogled na mjesto u kojem boravite. Osim sunca i mora svako mjesto ima svoju priču – jedinstvenu i posebnu, samo u nju treba zaviriti. Razgledavanje šetnjom ili istraživanje okolnih mjesta biciklom može biti poseban izazov za cijelu obitelj

 

Zabava za cijelu obitelj

Zajednički boravak u prirodi odlična je prilika za nešto i naučiti u direktnom kontaktu s prirodom. Iza vaših školaraca stotine su stranica teorijskog znanja koje su naštrebali i sad već vjerojatno i zaboravili, ovisno o dobi djeteta možete proučavati prirodu u jednom opuštenom i neformalnom okruženju – tako se najbolje uči i najdulje pamti. Čak i ako nemate znanja o nekoj temi, pomognite si s Internetom. Prije su roditelji imali više poteškoća kad nisu znali odgovore na pitanja djece, ali danas ovaj problem ne postoji jer se na tražilicama može pronaći odgovor na gotovo svako pitanje.

 

Sitni „kradljivci“ novca

Osim značajnijih izdataka vezanih za smještaj, prijevoz i hranu tijekom godišnjeg odmora značajna stavka obično bude i ona usputna potrošnja koja najčešće nastaje pod utjecajem emocija i impulzivno. Kako joj stati na kraj? Tako što ćete odrediti koliko dnevno možete potrošiti na sitna zadovoljstva.

Važno je imati dobar plan izrađen u skladu s vlastitim mogućnostima. Ljeto je varljivo i ne dozvolite mu da zavara i vaš džep. Želimo vam ugodno ljetovanje i da sa sobom u jesen ponesete samo lijepe uspomene.