Česte zablude o štednji, kreditima i financijama!

Pogrešne financijske odluke ponekad su povezane s klasičnim mitovima ili zabludama o novcu. Za današnju kolumnu izdvajamo njih šest:

Štedjet ću kad budem imao novaca! 

Ne treba čekati da se domognete značajne svote novca kako bi počeli štedjeti, pravo vrijeme je čim počnete dobivati prve novce. Ako se redovito izdvajaju i manje svote novca za štednju, na dugi rok, može se kumulirati novac koji će dobro doći za nepredviđene okolnosti ili za ulaganje.

Kupujem samo kad su sezonske rasprodaje! 

Za kupnju u vrijeme rasprodaja potrebna je velika samokontrola. Rasprodaje su idealno vrijeme za shopping, ali samo ako znate točno što vam treba i ne gubite se u velikoj ponudi. Logika kako je sve povoljno i dostupno može vas dovesti u situaciju da kupite stvari koje vam nisu potrebne i potrošite više novca nego u sezoni. U shopping uvijek planski i s popisom!

Od kada postoje stranice s povoljnim dnevnim ponudama dosta sam uštedjela! 

Kao i kod kupnje za vrijeme sezonskih rasprodaja, u zabludu nas mogu dovesti i stranice na kojima se nude proizvodi i usluge uz mega popuste. Ovakve stranice su jako korisne, ali samo dok ne gubite razum kod ugovaranja proizvoda i usluga. Uvijek bilježite koliko ste usluga ugovorili i razmislite da li ih trebate toliko i koliko ste ukupno potrošili. Oprez na logiku: jako je povoljno! Ono što je važno za vaš kućni budžet i utječe na vašu financijsku ravnotežu je ukupna potrošnja.

Moram čim prije kupiti stan, ne želim biti u najmu! 

Kupnja stana predstavlja veliki izdatak za svaku obitelj. Procjena mogućnosti financiranja takvog izdatka treba biti što realnije sagledana na duži rok, koliko je i potrebno da se takva investicija vrati. Kod kupnje stana nije samo važno sagledati cijenu stana, već i ostale troškove koji će nastati kako bi se nekretnina dovela u stanje prikladno za život (kupnja namještaja, opremanje stana, eventualne preinake u prostoru kako bi se prilagodio potrebama budućih stanara…). Takvi izdaci znaju biti značajni i prije kupnje ih treba sve staviti na papir i usporediti s vlastitim mogućnostima.

Kupnja stana snažno je povezana s emocijama kupaca, npr. kad se radi o obiteljima s djecom u tom slučaju roditelji kupnjom stana osjećaju da pružaju sigurnost svojoj djeci. S obzirom na to da je ovakva investicija značajna, zbog toga ne bi trebalo prerano odbaciti mogućnost najma nekretnine umjesto kupnje zaduživanjem, barem dok se jedan dio sredstva iz redovnih primanja na uštedi za kupnju nekretnine. Prije kupnje potrebno je dobro procijeniti i sve moguće rizike vezane za ulaganje u nekretninu.

Za Božić pod borom svi trebaju dobiti neki poklon! 

Najbolji dokaz nekontrolirane kupnje za vrijeme blagdana su statistike o potrošnji u tom razdoblju, prepuni shopping centri, pojačani timovi koji u centrima po cijeli dan pakiraju razne poklone… Lijepo je darivati, ali isto tako postoji prostora da se razmisli što se, kome i koliko daruje, kao i koji je smisao blagdana koji slavimo. Da li je nužno da djeca dobiju po nešto od svakog člana obitelji, ili bi se obitelj mogla dogovoriti da dijete dobije jedan poklon, a ostale poklone ili novac doniraju nekome kome je pomoć potrebna – lijepo je da dijete sudjeluje u ovome i razvija socijalnu osjetljivost.

Ako ja nisam imao, neka barem moje dijete ima! 

Iako možda sa sobom nosite tužne uspomene na djetinjstvo provedeno u neimaštini, a kasnije ste došli do značajnih zarada, to nije razlog da pretjerate s davanjem novca svome djetetu. Tako mu ne činite uslugu. Naučite ga da samostalno zarađuje novac, podijelite s njim svoje znanje i iskustvo i priuštite mu zadovoljstvo da nešto samo postigne. Više će cijeniti i više će se tome veseliti. Ako dijete ima sve što poželi, teško ga se može motivirati. 

Ne zaboravite da je motivacija važna u postizanju ciljeva i u svakodnevnom životu, ona nam pomaže da pronađemo smisao u životu.